Dette ser vi etter i en lånesøknad 

Når du søker om lån, ser bankene typisk på flere faktorer for å vurdere din evne til å håndtere låneforpliktelsene. Her er noen viktige elementer som bankene vanligvis vurderer i en lånesøknad.

Inntekt og stabilitet

Når banker vurderer lånesøknaden din, ser de nøye på inntektsnivået og hvor stabil inntekten er. Inntekten er nettopp grunnlaget for å vurdere hvor mye du realistisk kan låne og tilbakebetale. Høyere inntekt øker sjansen for at du får innvilget lånet og kan gi mulighet til å låne et større beløp. Bankene vil ofte ha en kopi av lønnsslippene dine fra de siste månedene, samt selvangivelse og skattemelding fra tidligere år, for å få et helhetlig bilde av inntektssituasjonen din.

Har du jobb? En fast ansettelse gir større trygghet for banken. Har du en fast stilling viser dette en jevn inntektsstrøm, og banken anser risikoen som lavere. Hvis du derimot er frilanser, konsulent eller har en midlertidig stilling, kan banken være mer tilbakeholdende. Da kan du bli bedt om å vise ekstra dokumentasjon for å demonstrere en stabil inntekt over tid

Egenkapital

Før man setter seg inn i boligmarkedet, er det gjerne lurt å spare litt, da det kreves at du har egenkapital før du får låne fra banken. I Norge må du som regel ha minst 15 % egenkapital av kjøpesummen. Det betyr at hvis boligen koster 3 millioner, må du ha 450 000 kroner i egenkapital. En høyere egenkapital reduserer bankens risiko, noe som ofte gir deg lavere rente og bedre lånevilkår.

Har du ikke tilstrekkelig egenkapital, kan ordninger som OBOS Deleie være aktuelle. Denne ordningen lar deg eie deler av boligen mens OBOS eier resten, noe som senker egenkapitalkravet og kan gjøre boligkjøp mulig for flere. Ordningen er spesielt nyttig for førstegangskjøpere og de som ikke har nok egenkapital eller inntekt til å kjøpe hele boligen på egen hånd.

Hvis du har BSU (Boligsparing for ungdom), kan dette gi deg en fordel ved kjøp av bolig, både fordi du kan bruke BSU-pengene som egenkapital, og fordi banken ofte gir lavere rente til unge med BSU

Betalingsevne og betalingshistorikk

Bankene ser også på din evne til å håndtere fremtidige lånekostnader og din historiske betalingsadferd. Dette gir dem en indikasjon på hvor pålitelig du er som låntaker.

Tidligere betalingsanmerkninger eller ubetalte regninger vil kunne svekke kredittvurderingen din, noe som kan gjøre det vanskeligere å få lån. Banken ser også på kredittscore og om du har hatt betalingsproblemer tidligere. En stabil historikk med punktlige innbetalinger gir derimot banken trygghet om at du er en ansvarlig låntaker.

Banken bruker nettopp betalingsevnen til å vurdere hvor stort lån de kan tilby deg. hvis betalingsevnen din er svak, kan banken avslå lånesøknaden eller tilby et lavere lånebeløp. dette er for å forsikre at du ikke tar på deg mer gjeld enn du klarer å håndtere.